Propilén glikol (PG) és növényi glicerin (VG) arány az e-liquidben – mit is jelent?Tovább olvasom

" /> Propilén glikol (PG) és növényi glicerin (VG) arány az e-liquidben – mit is jelent?Tovább olvasom

"> Propilén glikol (PG) és növényi glicerin (VG) arány az e-liquidben – mit is jelent?Tovább olvasom

">

Propilén glikol (PG) és növényi glicerin (VG) arány az e-liquidben – mit is jelent?

 

A propilén glikol és a növényi glicerin arányának és szintjének kiválasztása (vagy saját keverés esetén beállítása) több szempontból is hasznos és fontos minden e-cigarettát használó számára. Az alábbi fejezetekben elolvashatod, miért is.

Kezdő e-cigisek valószínűleg két dologgal foglalkoznak először leginkább: a készülékük jellemzői és az e-liquidek íze és nikotinszintje. Miután szereznek némi tapasztalatot, tájékozottságot az e-cigaretta készülékekkel kapcsolatban, a figyelem a teljesítményre és a feszültségre fókuszálódik, és tovább lépnek a modok felé.

Fordítsuk most azonban figyelmünket egy kicsit a VG (növényi glicerin) és PG (propilén glikol) arányok felé.

Akik viszonylag újak az e-cigaretta használatában (és néha azok is, akik már rendelkeznek egy kis tapasztalattal), gyakran nem fordítanak túl nagy figyelmet az általuk használt e-liquid két alap összetevőjére: a propilén glikolra (PG) és a növényi glicerinre (VG a “vegetable glycerin” rövidítése), illetve e két összetevő keverékének arányaira. Ez hiba, mert a megfelelő VG/PG arány kiválasztása fontos a torokhatás és gőzhatás (füst) szempontjából is, sőt a feszültség beállítása szempontjából is (a készülék adta lehetőségek szerint).

 

A propilén glikol és a növényi glicerin jellemzői

 

Propilén glikol: a PG egy könnyű, nem-toxikus, szintetikus anyag (folyadék), amely nem rendelkezik saját természetes aromával (íztelen), így jobban képes az e-liquidhez adott aromák hordozására, amely így hosszabb ideig tart a nem-természetes összetevőnek köszönhetően. Erősebb torokhatást idéz elő (ez a fő ok, amiért az e-cigisek időnként torok-irritációt tapasztalnak). Azonban a magasabb húmérséklet ellenállása az anyagnak a szükséges gőzmennyiség létrehozásához magasabb feszültséget igényel, ugyanazzal a belálegzéssel (mint pl. egy kisebb PG arányú e-liquidnél) kevesebb gőzt lélegzünk be és fújunk ki, s ha nincs megfelelően beállítva a készülék feszültségi szintja, gyakran előfordulhat, hogy égett ízt érzünk.

Növényi glicerin: a VG egy sűrűbb, természetes anyag (folyadék) természetes édeskés ízzel, amelynek rövidebb az “élettartama” (kevesebb ideig tart) organikus jellege miatt.
Az e-liquid alapjaként több gőzt termel, kisebb torokhatással, mint a PG, amely simább, finomabb belégzás-élmnyt nyújt hatalmas felhőkkel. Ezt a vaperok általában azért is szeretik, mert impozáns felhőalakzatokat fújhatnak különböző kilégzés-trükköt bevetve. 🙂

 

 

A két anyag között van még egy másik fontos különbség is. Mivel a propilén glikol ritkább, könnyebb, gyorsabban felszívódik és kisebb az esély a porlasztó eltömödésére. A “csúszósabb” növényi glicerin gyorsabban, könnyebben felrakódik a spirálra és egyéb alkotórészekre, így gyakoribb tisztítás szükségeltetik, valamint a VG alapú e-liquidek nem működnek jól néhány régebbi típusú, kisebb spirállal rendelkező e-cigarettával. Sokan ezért VG használatra előnyben részesítik az újratelepíthető atomizereket. A sub-ohm tankokat úgy építik meg, hogy elleneálljanak nagyobb feszültségnek is, így könnyen használhatók velük a VG alapú e-liquidek.

 

Miért jó összekeverni a VG-t és PG-t?

 

Kezdetben a legtöbb nagy e-liquid gyártó PG alapú e-liquideket állított elő, és néhányan közülük kínáltak VG e-liquideket is, mint alternatívát azok számára, akik allergiásak a propilén glikolra. Azonban hamar felfedezték, hogy a VG és PG keverése lehetővé teszi minden alkotóelem legjavát kombinálni, és a különböző keverési arányokkal egy sor újabb tulajdonsággal rendelkező választási lehetőséget nyújtani a különböző igényekkel rendelkező felhasználók számára.

Ha saját e-liquidet keversz, természetesen tiéd a teljes kontroll. Valószínűleg tapasztalni fogod, hogy egyes VG/PG arányok jobban működnek a készülékeddel, és hogy különböző arányok előnyösebbek a különböző ízű termékcsaládoknál. Azt is tapasztalhatod, hogy a magasabb VG arányú e-liquidek hosszabban szívódnak fel, ezért a kizárülag VG tartalmú, vagy magas VG tartalmú e-liquidekben a legtöbb esetben nem állnak rendelkezésre magas nikotinszintek és “érdekes” ízek.

A legjobb ötlet, ha különböző VG/PG arányú eliquideket próbálsz ki, akkor indíts 30/70 vagy 50/50 aránnyal, és innnentől változtasd.

 

Leggyakoribb VG/PG arányok és azok felhasználása

 

100VG (max VG): ezen arány választásának két elsődleges oka a leggyakoribb – allergia a PG-re, vagy a versenyszintű felhőeregetés. Szinte egyáltalán nincs torokhatás, és az édeskés VG megváltoztatja kissé az ízeket amellett, hogy nagyobb figyelmet igényel az eszköz karbantartása.

80VG/20PG: Nagyon kicsi a torokhatás, de nagy és sűrű felhők keletkeznek. A VG édeskés íze hatással van az alapízre. Ennél az aránynál is nagyon oda kell figyelni a készülék megfelelő karbantartására.

70VG/30PG: ez a legjobb arány azok számára, akik szeretik a nagy felhőket, de szeretnének egy kis torokhatást is elérni. A 70/30 sima belélegzés-élményt nyújt, amelynél nem tapasztalható túl nagy erő slukkoláskor, ugyanakkor sok füst fújható kilélegzéskor.

50VG/5PG: ahogy már fentebb említettük, ez a legjobb arány kezdésnek. Minőségi, de nem túl erős ki- és belélegzés. Valamikor ez az arány volt a gyártási standard, manapság a 70/30 kerül lassan erre a helyre.

20VG/80PG: ennél az aránynál már fokozatosan és észrevehetően csökken a füstmennyiség, ugyanakkor erősödik a torokhatás.

100%PG (Max PG): régebben gyakori volt ez az arány, manapság már nem annyira népszerű. A 100% PG tartalmú e-liquideknél tapasztalható a legerősebb torokhatás, és a legjobb íz-érzet. A gőz mennyisége kisebb, mint azoknál az e-liquideknél, amelyek jelentősebb mennyiségű VG-t tartalmaznak.

Egyéb okok is döntőek lehetnek a választásban, például a VG már említett édeskés hatása, amely befolyásolja az e-liquid eredeti ízét. Ugyanakkor tapasztalhatjuk azt is, hogy a magasabb PG arányú e-liquidek jobban átadják a gyümölcsös ízek fanyarságát, míg a magasabb VG arány a krémesebb ízeknél olyan hatást kelt, mintha beleharapnál egy finom édességbe.

Mindenesetre, az e-cigi használatában a legnagyobb móka a felfedezés és tapasztalatok szerzése, a különböző VG/PG arányok próbálgatása pedig még szórakoztatóbb is lehet, mint a feszültség és ellenállás próbálgatása.