Az égett íz okai, avagy hogyan gőzölj kellemetlen meglepetések nélkül?Tovább olvasom

" /> Az égett íz okai, avagy hogyan gőzölj kellemetlen meglepetések nélkül?Tovább olvasom

"> Az égett íz okai, avagy hogyan gőzölj kellemetlen meglepetések nélkül?Tovább olvasom

">

Az égett íz okai, avagy hogyan gőzölj kellemetlen meglepetések nélkül?

Szaraz slukk

Égett íz egy jó mély belégzéskor az egyik legkellemetlenebb dolog, amit gyakorló e-cigisként tapasztalhatsz.
Létezik még ennél rosszabb is – amikor folyik az akkumulátor a zsebedben – de hidd el, az az íz, amit egy égett tekercs produkál, nagyon megközelíti a rangsorban. Ezen kellemetlen élmények minimalizálása érdekében íme egy rövid útmutató arról, hogy mi okozhatja az égett ízeket, és hogyan kerüljük el a jövőben.

 

Mi okozza az égett ízt, és mit is kezdjünk vele?

 

 • Új, száraz porlasztó (amely nincs teljesen átitatva) – manuálisan itasd át a porlasztó belsejét (csepegtess bele pár cseppet), vagy hagyd a teli tankban egy órát állni
 • Túl magas teljesítmény – csökkentsd a teljesítményt, amíg az égett íz eltűnik
 • Lánc-gőzölés – hagyd a porlasztót pihenni a belégzések között
 • Hőmérséklet szabályozás – hagyd, hogy a készüléked automatikusan érzékelje és beállítsa az optimális hőmérsékletet
 • Üres tank – mindig tartsd a tartályt legalább félig tele liquiddel
 • Túl magas VG tartalmú e-liquid – magasabb PG tartalmú (és kevesebb cukor tartalmú) e-liquidek kevésbé sűrűek és könnyebben “csúsznak” át a porlasztón

 

Az égett íz okai

 

Sokat írtak ár arról, hogyan kerülhető el az égett íz, amely a porlasztóból jön (gyakoribb elnevezése: száraz slukk), de a kezdő e-cigisek időnként meglehetősen zavarba jönnek a témában. Gyakran felteszik a kérdést: “Honnan ismerem fel a száraz slukkot?”

Hát, nem fogod összetéveszteni semmivel.

Olyasmi érzés, mintha egy égő vattadarab füstölögne a nyelveden, és belélegeznéd. Csíp a torkod, az orrlyukaid kitágulnak, a szemed könnyezik… annyira rossz, hogy legszívesebben otthagynád a gőzölést és visszatérnél a büdös dohányfüsthöz. És ezt nem szeretnéd, hogy megtörténjen, nem igaz?

Ne gondold, hogy ugyanmár’, belefér az égett íz, kibírod. Először is, ha egyszer a szádba került, csak rosszabb lesz. Másodsorban, nem az íz a legrosszabb dolog, ami miatt aggódnod kell – a száraz slukknak egészségügyi kockázata is van.

Hogy miért is?

Két összetevő járul hozzá az égett ízhez:

 • Túlhevült e-liquid: amikor túlhevül, az e-liquid lebomlik vegyi összetevőire. A PG lebomlik formaldehidre (nagyobb mennyiségben mérgező), az íze pedig egészen durván rossz.
 • Égő vatta: ha semmi sincs a vatta és a spirál között, akkor a vatta elkezd égni. És hát a vatta az nem olyan, mint a grillezett pehelycukorka, bármennyire is hasonlít rá, ég, és nem olvad, és az az íze se olyan.

A legjobb megoldás, hogy elkerüld a száraz slukkot, ha meggyőződsz róla, hogy a porlasztó tekercsen mindig elegendő mennyiségű e-liquid van. Ha nem figyelsz oda, gyorsabb tempóban fogod égetni a spirálokat, mint amilyen tempóban cseréled őket. De ami a legrosszabb, folyamatosan égett ízzel és száraz slukokkal fogsz küzdeni. Íme, mi kell tenned, hogy megspórolj némi pénzt, és egy nagy zsák idegeskedést!

 

Új porlasztó, égett íz?!

 

Uj porlaszto

 

Néha egyszerűen csak rossz porlasztót kaptál (hibás gyárilag, vagy hamisított, gyenge minőségű, stb.), ilyenkor nincs mit tenni, mint kidobni a kukába és egy újat feltenni.

Legtöbb esetben azonban, amikor egy új porlasztó tekercsnek égett íze van, a felhasználó hibájából történik. Azért van, mert elfelejtetted előkészíteni, megalapozni a használatra. A tekercs alapozása az a folyamat, amellyel előkészíted az első használatra. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy fogod a porlasztófejet, és belecsöpögtetsz pár cseppet az e-liquidedből. Utána hagyd állni pár percig. Ez alatt az idő alatt a vatta átitatódik a liquiddel, és így nem lesznek száraz részek a tekercs belsejében.

Még hatékonyabb módja az, ha felhelyezed a porlasztót a tankba, megtöltöd e-liquiddel, és hagyod egy éjszakán át ázni. Ezzel megoldódik a túlcsordulás problémája is, amikor is túl sok e-liquidet öntünk a porlasztóra, amíg alapozzuk, és ez szörcsögő hangokat és az e-liquid felköpködését eredményezheti. Bármelyik utat választod, jót tesz, ha néhányszor szárazon szívod (anélkül, hogy megnyomnád közben a gombot). Ezzel segítesz az e-liquidnek, hogy “felmásszon” a tekercsen és teljesen átitatódjon.

 

Kapcsolj lejjebb, a teljesítmény számít – nagyon is!

 

Ha nagy teljesíményű a modod, nagy eséllyel az óriási gőzfelhőkre hajtasz. Ehhez valószínűleg magas teljesítményen is gőzölsz. Ez szintén okozhat száraz slukkokat, égett ízt eredményezve és rongálva a porlasztód. Ha ez történik, a legegyszerűbb kezelési módja, hogy csökkented a teljesítményt. A magasabb hőmérséklet gyorsabb párolgási sebességet eredményez, és némely porlasztó nem tudja ezt kezelni, nem tudnak elég gyorsan átereszteni. A kényelmes 40W-os gőzölés már elég nagy gőzfelhőket tud eredményezni, és lehetővé teszi, hogy az áteresztő portok elegendő e-liquidet engedjenek a következő slukk előtt.

Mint mindennél, a porlasztók esetében is az instrukciók elolvasása és betartása létfontosságú. A legtöbb porlasztón begravírozva megtalálható az ajánlott teljesítménytartomány. Ügyelj rá, hogy ezen a tartományon belül mozogj, így meghosszabbítod az élettartamát. Bónuszként pedig nem kell aggódnod a száraz slukkok miatt.

 

Lassíts, végy lélegzetet – a lánc-slukkok tönkreteszik a porlasztót

 

Van ugye a szájból tüdőbe lélegzés (MTL). Aztán van a közvetlen tüdőbe lélegzés (DL). Mindkét technikának meg van az előnye effelől nincs kétség. Van azonban még egy módja a belélegzésnek, és ez a lánc-gőzölés.

A lánc-gőzölés azt jelenti, hogy folyamatosan gőzölsz, egészen addig, amíg látsz valakit is a szobában a sűrű gőzfelhőnek köszönhetően, amit magad köré fújtál. Ez gyorsabban teszi tönkre a porlasztót, mint bármi más. Ismét azzal a problémával találkozunk ilyenkor, amikor is az áteresztő nyílások – amelyek általában szűkek, nem tudják a megfelelő sebességgel szállítani a liquidet, nem tudják követni a szívási tempódat.

Szóval, nyugi. Slukkolj néhányat és hagyd a mododnak, hogy pihenjen egy-két percet. Ennyi elég ahhoz, hogy az e-liquid átszivárogjon és a vatta újratelítődjön. Most őszintén, ha szusszansz egyszer-egyszer gőzöléskor, az csökkenti a gőz-élményt? Nem hinném.

 

Hadd próbálkozzon a modod beállítani a hőmérsékletet

 

A vape technológia óriási léptekkel halad előre, szóval ha nem találod a teljesítményed érzékeny pontját, vagy folyamatosan kevés liquiddel is gőzölsz, ekkor jön a megmentő hőmérséklet mód. Ez így igaz – van ott valami, ami megment saját magadtól!

A hőmérsékletszabályozással rendelkező készülékek képesek észlelni a tekercs anyagát, és pontosan tudják, mekkora erő szükséges a kellemes gőzöléshez. Ha a porlasztó túlmelegszik, vagy nem tud elég liquid átfolyni, egyszerűen nem enged bekapcsolni.

 

Tartsd teletöltve a tankodat

 

tele tank

 

Egy másik fontos dolog, hogy ügyelj az e-liquid mennyiségre a tankodban. Ha a liquid egy bizonyos szint alá csökken, nő az esély a száraz slukkokra. Ez azért van, mert az áteresztő nyílások nem mindig a porlasztó legalján helyezkednek el, így néha, ha a tank felezővonala alatt helyezkedik el, problémát okozhat az átszivárgásnál.

A legjobb tanács, ami adható ebben az esetben az, hogy amikor csak lehetséges, tartsd teletöltött állapotban a tartályt. Természetes, hogy nem mindenki szeret flaskákkal a zsebében járkálni mindenhová, de legalább annyit megtehetsz, hogy teletöltöd a tankot, mielőtt elmész otthonról. Ha kevés a lé, akkor finoman forgasd a tankot úgy, hogy érintkezzenek az áteresztő nyílások a maradék liquiddel. Ez azonban kevésbé hatékony, és hamarosan úgyis újra kell töltened. Miért ne tehetnéd meg azonnal?

 

Ha semmi sem segít, nyugodtan fogd rá az e-liquidre

 

standardeliquid_poster

 

Gyakran nem is az a probléma, hogy hogyan szívod, hanem hogy mit szívsz. Az e-liquid választásod a következőképpen befolyásolhatja a száraz slukkokat:

 • Túl magas VG tartalmú e-liquid keverék
 • Magas cukortartalom
 • Időjárási viszonyok

A növényi glicerin (VG) viszkozitása nagyobb, mint a propilén glikolé (PG), ezért hosszabb ideig tart, míg beáramlik az áteresztő nyílásokon. Ez nem probléma jónéhány sub-ohm tank esetében, amelyeken nagyok az áteresztő nyílások, de probléma azon tankok esetében, amelyek kicsit régebbiek és nem alkalmasak sub-ohm gőzöléshez.

Ez egy könnyen orvosolható dolog, egyszerűen válts magasabb PG tartalmú liquidre. Magas VG szinttel rendelkező e-liquidek (70% vagy magasabb) problámásak lehetnek, az 50/50 VG/PG-sek nem okoznak ilyesfajta gondot. (Pl. a Liqua e-liquidek 50/50%-sak).

Továbbá, a mesterséges édesítőszerek gyakran “betrutyizzák” a tekercseket, csökkentve ezzel teljesítményüket. Légy óvatos a sötét e-liquidekkel, mert gyakran cukortartalmúak. Néhány e-liquid kategória különösen érintett ebben a témában – a desszert, kávé, gyümölcs ízek (tudom, ezek a kedvenceid, de nincs mit tenni). A legjobb megoldás, ha egyszerűen limitálod saját magadnak az effajta liquidek fogyasztását.

Végül, de nem utolsósorban, az időjárás. Mindenre hatással van, miért is lenne az e-liquid kivétel. A legkomolyabban, a hideg megváltoztatja a liquidet, sűríti a PG-t, így az hasonlóan fog viselkedni a VG-hez, nehezebb lesz a felszívódása. Tartsd biztonságban a liquided az extrém hidegtől (pl. ne hagyd az erkélyen vagy a kocsiban télen).

 

Kíméld az ízlelőbimbóidat, kíméld a pénztárcádat

 

Az égett íz okainak és megoldásainak, kezelési lehetőségeinek fenti átfogó listája segítségedre lehet, ha legközelebb problémád adódik. Persze, sok ez egyszerre, hogy mindenre mindig ügyelj, de gondolj arra, hogy minden porlasztó, ami nem megy tönkre hanyagság, gondatlanság, figyelmetlenség miatt, zsebedben tartja a pénzed.

A gőzölésnek élvezhetőnek kell lennie, és kifizetődik, ha nem teszed tönkre saját magad számára az élményt. Vigyázz a tekercsekre, és ők vigyázni fognak arra, hogy ne küldjenek égett, szörnyű ízeket a a szádba és a tüdődbe.