Ami túl szép, hogy igaz legyen… az valószínűleg nem igazTovább olvasom

" /> Ami túl szép, hogy igaz legyen… az valószínűleg nem igazTovább olvasom

"> Ami túl szép, hogy igaz legyen… az valószínűleg nem igazTovább olvasom

">

Ami túl szép, hogy igaz legyen… az valószínűleg nem igaz

fust

Mondhatnánk még jópár bölcsességet, amelyek általában tényleg mind beválnak, pl. hogy nem minden arany, ami fénylik, vagy hogy olcsó húsnak híg a leve, stb. stb.

Senki sem tudja, hány elektromos cigaretta van most a piacon. Sajnos csak annyit tudunk, hogy tele van velük. A hamis vagy “clone” elektromos cigaretták, tankok, porlasztók, modok virtuálisan mindenhol ott vannak. Eladják őket kiskereskedések, online aukciós oldalak, kuponoldalak, vagy akár helyi listázó oldalak. Bár valós számot senki sem tud, egy számot azonban mondhatunk. Ez a szám a 600. Hogy mi is ez a szám?

Shenzenben, Kínában működik néhány tucat világszínvonalú elektromos cigaretta gyártó.
Shenzenben összesen 600 elektromos cigaretta gyár működik.
Ez azt jelenti, hogy elektromos cigaretta gyárak százai hamis elektromos cigarettákat készítenek.

A klónok által elfoglalt hely mértéke a piacon nagyobb, mint gondolnánk.

A világ legjobb elektromos cigaretta gyártói közül néhány szintén Shenzenben, Kínában van. Azonban összesen, Shenzen viszonylag kis ipari területén 600 elektromos cigaretta gyártási folyamat zajlik. Matekozzunk egy kicsit. Ha csak néhány tucat világszínvonalú e-cigi gyártó székhelye Shenzen, ezek azok, akik tényleg a legjobb vaper termékek gyártói közé sorolhatók -, akkor marad olyan 550 rajtuk kívül: ezek vajon mit csinálnak?

Hamis e-cigaretta készülékeket. Ez ugyanis könnyű pénz. Amit a hamisítók tesznek az, hogy olyan termékeket készítenek, amelyek teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a valódi, és ki- ill. felhasználják a piacon termékük értékesítéséhez a nagy gyártók, márkák hírnevét, népszerűségét, keresettségét, forgalmát. Ha ilyen nagy számú gyárral kell számolnunk, akik egyszerűen csak másolják a márkás termékeket, egy kis matekozás után nem hagyhatjuk figyelmen kívül a következtetést, hogy a hamisítványok gyakorlatilag elárasztják a világpiacot.

A helyzet vészesen követhetetlen, és az aggodalmak valóságosak. Naponta lopnak meg e-cigaretta vásárlókat a hamis termékek eladásával.

Mi is az a klón (másolat)?

A hamis e-cigaretták a másolt, ún. klónozott termékek. Úgy néznek ki, mint az eredeti, ismert márkák termékei. Még a csomagolást és a használati útmutatókat is lemásolják melléjük, de a hasonlóság általában itt be is fejeződik. Bár a klónművészek nagyon jók az eredetinek kinéző hamis termékek gyártásában, korántsem olyan jók olyan dolgokban, mint a minőségellenőrzés. A hamisító gyárak gyakran figyelmen kívül hagyják az általuk felhasznált anyagok minőségét és annak ellenőrzését. Más szóval, a hamis elektromos cigaretták gyenge minőségű másolatok, amelyek őszintén szólva nem túl jók a gőzölésben.
A hamis e-cigaretták vagy klónok olyan hamisítványok, amelyek megtévesztésig hasonlítanak egy eredeti, márkás vape termékre.
A hamisítványokat olcsó anyagokból állítják össze, olcsó technológiákkal, amelyekkel lehetetlen pontos széleket, sarkokat vágni pl., s ezzel aláássák az ismert vape termékeket gyártó cégek hírnevét és termékeik piaci értékét.
A csomagolást és néha még a hitelesítési kódot is precízen másolják.
Íme egy gyors példa. Nézzük először az akkumulátorokat. A jó minőségű líthium-ion akkumulátor kiváló minőségű és tisztaságú líthium fémből készül. A kevésbé tiszta líthium fémben lévő szennyeződések megzavarják a töltött részecskék folyamatos átvitelét. Ezek a szennyeződések így olyan gyenge minőségű akkumulátort eredményeznek, amelyek nem fognak sokáig tartani, és nem fognak jól működni. A belső akkumulátorral rendelkező hamis elektromos cigaretták gyártásához általában gyenge minőségű líthiumot használnak.

A klónozott vape termékekhez olyan olcsó anyagokat használnak fel, amilyen olcsókhoz csak hozzá tudnak jutni. Gyenge minőségű chipeket és processorokat használnak. Az olcsó alapanyagok és a gyenge minőségű chip technológia nyilvánvalóan fontos biztonsági kérdéseket vet fel.

A kínai vállalatok világszerte híresek a szellemi tulajdonjogok elleni küzdelemről… Híresek mások termékeinek lemásolásáról acélból, hogy olcsóbb változatokat gyártsnak, és aláássák a piacot. Hát ez történik Shenzenben, és ezért kell odafigyelnünk.

Hogyan ismerd fel a hamisítványt?

Ha megbízható, kipróbált, referenciákkal rendelkező cégtől vagy shopból vásárolsz, vagy olyanból, amelyikkel kapcsolatban már van személyes tapasztalatod – nem kell aggódnod, hogy becsapnak hamis vape termékekkel. Ráadásul általában 30 napos pénvisszafizetési garanciát kapsz náluk, és hosszútávú garanciát a termékre. Néhány márkaforgalmazó cég külön hozzáférést is biztosít a termék gyártó cégének ügyfélszolgálatához.
Az importált termékeket hamisítják (nálunk minden termék importált egyelőre, amíg nem lesz hazai gyártó). A Kanger, Aspire, Joyetech, Smoktech és a többi ismertebb márkás termék áll az első helyen, amelyet hamisítanak. S ha egyszer hamisítványt vásárolsz, nem sok mindent tehetsz vele. Legalábbis jelenleg ez a helyzet. A legjobb megoldás persze, elkerülni, hogy átverjenek egy hamis termékkel. Ez az, amire elsősorban fókuszálnunk kell. Íme egy nagyon egyszerű szabály (mondhatni aranyszabály). Biztosan hallottad már ezt a mondást, amely éppúgy igaz a gőzölésben, mint az életben úgy általában. Ha valami túl szép/jó/olcsó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem igaz.

Az első és legjobb indikátora a hamisítványoknak az ár.
Ha valami túl olcsó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg hamis. Például, ha egy megbízható oldalon 70 Eur-ért árulnak egy e-cigarettát, és ugyanazt a modot látod 40-50 Eur-ért is egy kuponoldalon, vagy egy aukciós oldalon, mint az Amazonon, Ebay, stb. – akkor az több, mint gyanús.
Természetesen mindannyian jól akarunk járni, és ezeken az oldalakon sok valóban jó ajánlat van, eredeti termékekkel, de sokszor a különbség a jó ajánlat ls a túl jó ajánlat között nagyon kicsi. Még egyszer: a túl alacsony ár a leggyanúsabb.

Hitelesítő kódok

Az ismert márkák mind tisztában vannak vele, hogy termékeiket hamisítani fogják. Erre válaszként, az olyan gyártók, mint a Kanger, Smok, Aspire és más nagyobb márka termékeikhez hitelesítő kódot mellékelnek. Beleértve a porlasztófejeket is (ezeket is hamisítják). Gyakori, hogy a készülékek csomagolásán van egy terület, amelyet le kell kaparni ahhoz, hogy a hitelesítő kódhoz juss. Ha megvan a hitelesítő kód, be kell gépelni a gyártó oldalán a megfelelő mezőbe,hogy megerősítést kapj arról, a termék, amit vásároltál valódi, vagy hamisítvány.

Előfordulhat, hogy begépeled a kódot, és azt az eredményt dobja ki, hogy a kód valódi, de már ellenőrizték százszor vagy ezerszer. Gyakran láthatjuk, hogy a hamisítók kimásolnak egy eredeti kódot, és a klónokhoz mellékelik ugyanazt. Ha azt látod, hogy a kódod egynél többször volt már ellenőrizve, akkor átvertek egy hamis termékkel. Nem jó érzés.

Mindig ellenőrizd tehát a hitelesítő kódot az eredeti gyártó oldalán, hogy biztos lehess benne, eredeti a vape terméked.
Minden eredeti termék csak egyetlenegy, egyedi hitelesítő kóddal rendelkezik.
A hamisítók vagy másolják a hitelesítési kódokat, vagy lopják. Ha a kódod hamis, az eredeti gyártó oldalán nem tudod leellenőrizni. Ha már ellenőrizték előtted, akkor lopott.
A hitelesítő kód ellenőrzése azt jelenti, hogy már eltávolítottad a celofán csomagolást, kinyitottad a dobozt, és lekapartad a kódot fedő réteget. Más szóval, ahhoz, hogy le tudd ellenőrizni az eredetiséget, meg kell előbb vásárolnod a terméket. Sajnos tehát, abban a pillanatban, amikor rájössz, hogy hamisítványt vettél, már kifizetted az árát, a vételi tranzakció lezárult. Ha több száz, vagy több ezer kilométer távolságból küldték a terméket, rendkívül körülményes, vagy lehetetlen bármilyen kompenzáció (ha egáltalán el tudod érni az eladót…). Mi ilyenkor a következő lépés?

Mit tegyek, ha kiderült, hogy a termék, amit véséroltam, hamis?

Mit tudsz tenni, ha hamis a terméked? A válasz: nem sokat. Ez a valóság. Ez a rideg, kemény igazság. Ha vissza szeretnéd kapni a pénzed, valószínűleg egy kanyargós, meddő, frusztrációkkal teli útra lépsz.

Ha a abból a boltból vásároltál hamisítványt, ahonnan eddig is vásároltál, és amelyben megbízol, könnyen lehet, hogy őket is átverték úgy, hogy fogalmuk sem volt róla. Mindenképpen jelezd a boltnak, hogy hamisítványt kaptál, lehte, hogy visszatérítik az árát. Ha megbízható kereskedők, akkor ők is tudni akarják, és tesznek is majd róla, hogy attól a disztribútortól nem szállíttatnak, vagy valami más megoldást találnak, hogy továbbra se rontsák mások a hitelességüket a tudtukon kívül. Ha azonban azt válaszolják neked, hogy a klón ugyanolyan jó, mint az eredeti, azt tanácsoljuk, ezentúl máshonnan vásárolj.

Az is lehet, hogy ha jelzed, hogy hamisítványt kaptál, máshová irányítanak. Elirányíthatnak a forgalmazójukhoz, vagy azt mondják, hogy beszéld meg a gyártóval. Azonban valószínű, hogy sohasem fogod megtalálni a másolt terméked gyártóját.

Semmi sem található sem a csomagoláson, sem azon belül a hamisítványoknál, ami a gyártóhoz vezethetne. A hamisító gyárak valaki más termékét másolják, és büntetlenül, következmények nélkül működhetnek. Nem kell félniük az elszámoltathatóságtól. A történet morális része ennyi. Ha a sztori végén egy hamisítványt tartasz a kezedben, akkor valószínűleg el kell fogadnod a veszteséget.

Ki ad el hamis e-cigarettákat?

Rossz emberek adják el a hamisítványokat? Nem feltétlenül. Legtöbb esetben csak arról van szó, hogy feketepiacon árulják, és sokuknak fogalma sincs róla, hogy hamisítványokat adnak el.
Íme, milyen könnyen megtörténhet ez olyanokkal is, akik nem akarnak becsapni senkit.

Képzelj el valakit, aki új, kezdő az elektromos cigaretta termékek forgalmazásában, értékesítésében. Felíratkozik egy csomó márkakereskedő oldalára, akik aztán ajánlatokkal bombázzák. Jobbnál jobb ajánlatokkal. Például (ez megtörtént) valaki kapott egy Kínában működő márkakereskedőtől egy ajánlatot azzal, hogy ha 100 darab – nagyon közkedvelt márkájú – tankot rendel, akkor megkaphatja $6.50-ért darabját. Az email egy olyan forgalmazótól jött, akivel az illető nem volt eddig kapcsolatban, nem tudott róla referenciát szerezni, nem volt ellenőrizhető, így nem fogadta el az ajánlatot. Sokan vannak azonban, akik egyszerűen csak a jó üzlet lehetőségét látják a dologban, a gyors és nagy bevételt, és belemennek ilyen “deal”-ekbe. Szóval gyakrabban inkább a meggondolatlanság, tudatlanság, tájékozatlanság és nem megfelelő kereskedői szemlélet miatt kerülnek a piacra a hamisítványok, mintsem rosszindulatból.

A hamisítványok veszélyei

A vaper közösségekben gyakran hallani olyan véleményeket, hogy a klónokkal nincs semmi baj. Azt mondják, akik megvásárolják, hogy ez egyszerűen csak egy olcsóbb változat. Persze, nem lesz hosszútávú, de olcsó, akkor kit érdekel?
Hát pedig érdekelhetne: a másolatok nemcsak olcsók, hanem veszélyesek is. Sőt.

Megbízhatatlan, élvezhetetlen vape élmény.
A hamis e-cigaretták gyakran nagyon hamar felforrósodnak, kellemetlen emiatt kézben tartani és akár égési sérüléseket is okozhatnak.
A másolatok a túlforrósodás miatt toxikus anyagokat generálhatnak a gőzbe, amit belélegzel.
A gyenge minőségű anyagok hamar törnek.
A hamisított tekercsek nem tudnak megfelelően ellenállni a hőnek, így porlasztott, fémes részecskéket lélegezhetsz be.
A gyenge technológia nem tudja megfelelően szabályozni az áramot.
Megbízhatatlan biztonsági részek és akkumulátor szennyeződések, amelyek kigyulladáshoz, vagy akár robbanáshoz is vezethetnek. Nagyon nehéz kinyomozni a gyártót, és hogyha neadjisten valami történik, nagyon nehéz kártérítést követelni.
Korábban említettük, a hamisító gyártók miképpen használják a gyenge minőségű, szennyezett líthium akkumulátorokat. A szennyezett akkumulátorokban nagyobb eséllyel válik irányíthatatlanná a túlforrósodás. Ezek azok a média történetekben is hallható-látható robbanó e-cigik.

Az e-cigaretták elleni kampányok a dohánygyárak- és érdekeltségek nagy segítséget kapnak így a hamisítóktól: nagyon látványos, amikor bemutatnak egy-egy felrobbanó e-cigit. Csak épp azt nem mondják el, hogy nem az e-cigi robban, hanem a hamisítvány. Ezek ugyanis nem nevezhetők elektromos cigarettáknak, inkább csak elektromos cigaretta imitációknak.

Az eredeti, jó minőségű processzorokkal ellátott e-cigaretták jellemzően 10 másodperces lekapcsolási idővel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a készülék folyamatosan csak max. 10 másodpercig kap áramot, ezzel elkerüli a túlforrósodást. Ha kombinálnak egy olcsó líthium ion akkumulátort egy gyengén összerakott eszközzel és egy rossz processzorral, tökéletes a recept a balesethez.

A hamisítványok fizikai veszélyein kívül még a teljesítmény kérdése is felmerül. A klónozott elektromos cigaretta készülékek nem rendelkeznek megfelelő minőségű anyagokkal és technológiával ahhoz, hogy kielégítő és élvezhető felhasználói élményt nyújtsanak. A hamisítványok hátrányainak és veszélyeinek sora végtelen és csúnya.

Hogyan kerüld el a hamisított, klónozott termékeket?

Tekintettel arra, hogy nem sok mindent tehetsz ár olyankor, amikor észlelted, hogy a terméked, nem eredeti, az elsődleges cél az, hogy elkerüld ezek megvásárlását.

A legjobb e-cigaretta kereskedők megbizonyosadnak arról, hogy az általuk értékesített termékeket tanúsítványokkal rendelkező forgalmazóktól vásárolják, olyanoktól, akik bizonyítotan eredeti termékeket forgalmaznak. Az Eliq.hu ezen e-cigaretta kereskedők közé tartozik.

Ha Amazonról, Ebayről, Aliexpressről, vagy hasonló oldalakról rendelsz, soha nem tudhatod, mit kapsz. Biztosan sokan adnak el ott is eredeti termékeket, de miért is kockáztatsz?

Ha e-cigi shopból vásárolsz, tegyél fel nyugodtan kérdéseket. Megkérdezhetetd, hogy eredeti termékeket árulnak-e (ok, erre nagyjából mindenki azt fogja váladzolni, hogy igen :)). Kérdezd meg, mielőtt vásárolsz, hogy ha te most a készülékeddel hazamész, kibontod, beütöd a gépedbe a hitelesítő kódot, és kiderül, hogy nem eredeti, akkor visszafizetik-e a pénzed? Ha azt a választ kapod, hogy nem fizetik vissza, akkor ne vedd meg.

Ha eshopból vásárolsz, vásárolj olyan oldalról, ahol garanciális védelmet kapsz a termékekre, ahol pontosan tudod, kitől vásárolsz, ahol elérhető és jól működő az ügyfélszolgálat. Ahogy fentebb említettük, az Eliq.hu shop megfelel mindezen feltételeknek.

Az Eliq.hu online e-cigaretta és e-liquid shopban kizárólag eredeti, garanciális termékeket találsz, amelyeket megbízható, ellenőrzött forgalmazóktól szállíttatunk be, olyanoktól, akikkel kapcsolatban már rendelkezünk pozitív tapasztalatokkal.

(A magunk számára, saját használatra is tőlük rendelünk e-cigaretta termékeket, tehát személyes, nemcsak kereskedői tapasztalatunk is van).

Egyszóval: ellenőrizd le, hogy a shop, ahonnan vásárolsz, kötelezettséget vállal-e arra, hogy visszaveszi a terméket, amennyiben kiderül, hogy hamisítvány. Ha nem vállalja, akkor ne vásárolj tőlük.